Vacuna? Vaccí? o, potser, Equina?

Amb tot el món pendent de la vacuna contra la covid19, de l’arribada i distribució de les dosis, del temps que triguen a fer efecte i de la durada de la protecció, és normal que tinguem el tema de les vacunes molt present. I arran de tot això ha emergit la discussió sobre si cal dir-ne vacuna o vaccí. De fet, al llarg de l’any ja he anat trobant gent que opinava de maneres més o menys decidides per un terme o l’altre, però ara, és clar, és més actual.

Confesso que és una discussió que m’interessa molt poc. Hi ha coses que tenen una solució extremadament senzilla. Si dubtes de la correcció d’una paraula, agafes el diccionari i mires si hi apareix. Si la trobes, vol dir que és correcta i la pots fer servir sempre que et doni la gana. Si no hi és, i vols cuidar l’idioma, doncs és millor buscar la forma correcta i mirar de fer-la servir. Doncs en el cas de vacuna i vaccí, hi trobem les dues formes, de manera que es pot fer servir la que es prefereixi. És la gràcia dels sinònims.

Per descomptat, les opinions que es troben a Twitter tenen molt poc valor comparat amb el que digui el diccionari. No oblidem que a Twitter s’hi va, sobretot, a treure pit i muntar merder!

En tot cas, la història de la paraula podria haver sigut molt diferent. És ben sabut que tot va començar amb l’estratègia d’Edward Jenner per lluitar contra la verola. En aquell temps ja sabien que les persones que passaven la verola i sobrevivien quedaven immunitzades. També sabien que hi havia una malaltia que patien les vaques i que es podia contagiar als ramaders. Aquesta “variola vaccinia“, verola de les vaques, verola vaccina o verola vacuna, també conferia immunitat als qui la passaven i, per algun motiu, la immunitat també servia contra la verola humana.

Per això, Jenner va agafar pus de les pústules d’una dona que tenia la verola de les vaques i la va injectar a un noi de vuit anys que, com era d’esperar, va passar la verola vacuna. Tot seguit li va injectar un extracte de fluids d’una persona amb la verola humana. Allò l’havia d’emmalaltir, però no ho va fer. El noi estava immunitzat i des d’aleshores la història contra les infeccions va canviar. Per descomptat avui seria impensable un experiment tan bèstia, encara que això d’injectar extractes de fluids de persones amb verola ho feien sovint tot intentant donar immunitat. Era un procés anomenat variolació (o variolització). En realitat el que Jenner va fer era una variolació però fent servir el virus de la malaltia de les vaques.

Per obtenir més virus, el primer que van fer va ser infectar més persones amb el virus de la vacuna i anar recollint-ne la limfa. Després van passar a fer-ho amb animals. Vaques i cavalls. Cavalls? Sí, perquè també hi ha una verola equina que, pel que sembla també li hauria servit a Jenner per aconseguir la immunitat.

I el cas és que en temps moderns, quan es va poder estudiar en profunditat el virus amb què es vacunava a la gent, es va veure que… no era el de la verola de les vaques! En realitat és molt més proper al que infecta als cavalls. Aquest any tots hem après que els virus poden fer salts entre espècies i no resulta sorprenent que un virus equí infectés algunes vaques en l’època de Jenner. De manera que podem especular amb el fet que el virus amb què ens vàrem protegir de la verola, no era originalment un virus de vaca sinó de cavall, cosa que indicaria que no va ser una vacunació sinó una equinació.

Si ho haguéssim sabut, i preferíssim fer referència al virus i no a l’animal malalt del qual el vàrem aconseguir, ara no parlaríem de la vacuna sinó de l’equina. No estaríem vacunats sinó “equinats”. I segur que el terme ens semblaria d’allò més normal mentre que les paraules vacuna o vaccí ens farien riure.

Coses del costum.

5 thoughts on “Vacuna? Vaccí? o, potser, Equina?

  1. Ai, ai… riurem amb es lingüistes, si ara van i descobreixen que era per una transferència de llet de cabra…

  2. Amb animals i experiments, de xiripa he vist un de molts nous que deu haver. Un de Senolytics Therapeutics, senolitx.com, mig catalans -jo res a veure, hi, hi… Un tractament rejovenidor per cicatrius pulmonars, amb nanopartícules que matarien més un punt vell, crec…
    M’és curiós per imaginar si serviria per curar efectes de cicatrius a pulmons post COVID-19. Escombraria de pas teixits amb telòmers danyats, però no altres iguals pel que fa a telòmers igual de danyats, supòs, o no sé…
    Mirant ses fotos de resultats rejovenint pulmons de rates sembla medicina mig secreta de Star Trek! Hi, hi…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *