Vacunat i infectat, no és cap novetat

Aquests dies hi ha un cert festival de notícies, de vegades precedides de titulars alarmants, explicant casos de persones que s’han infectat de Covid19 malgrat estar vacunades. És molt curiós que això sigui notícia, ja que és exactament el que hem d’esperar. I només cal reflexionar una mica sobre el que diem i com ho hem d’interpretar.

Durant molt temps hem estat analitzant i comparant l’eficàcia de les vacunes. Que si una té una eficàcia del 80 %, que l’altra la té del 90 %, que si no és el mateix eficàcia que efectivitat, que si quina és millor i per quin percentatge… Doncs, si sabem i repetim que no en tenim cap que sigui eficaç al 100 %, per quin motiu ens sorprèn que algunes persones vacunades s’infectin? De què pensàvem que parlàvem quan discutíem eficàcies?

Fa poc vaig llegir que a l’escola aprenem matemàtiques, però no acabem d’aprendre a relacionar les xifres, els càlculs i els percentatges amb el que passa a la vida real. Si ho féssim, entendríem sense problemes que una protecció que no arriba al 100 %, vol dir que hi haurà qui s’infectarà.

Ara bé!! Això vol dir que les vacunes no ens protegeixen?

En absolut. Aquí ja cal filar una mica més prim. Quan parlem d’eficàcies, cal tenir present de què parlem. Normalment (però no sempre) es fa referència a la probabilitat d’emmalaltir. Però, al tanto! Si el percentatge és del 90 %, això no vol dir que un 10 % de persones no estaran protegides, sinó que la probabilitat que tens d’emmalaltir es redueix en un 90 %. Són coses que s’assemblen, però que no són el mateix. Els càlculs no són evidents i s’han de fer amb calma. Aquí ho explica prou bé.

D’altra banda, també s’avalua què és el que passa amb els que emmalalteixen malgrat estar vacunats. Doncs sabem que també disminueix molt la probabilitat que la malaltia sigui greu. És a dir, que entre els vacunats, fins i tot si et poses malalts, la malaltia serà lleu. I encara més. El percentatge dels que s’acabaran morint de Covid19 és gairebé nul. Vacunat és poc probable que emmalalteixis, molt poc probable que tinguis malaltia greu i gairebé segur que no et moriràs d’això.

Un altre factor que els titulars sovint passen per alt és que des que et poses la vacuna fins que quedes protegit, han de passar un parell de setmanes com a mínim. A Israel ja tenen moltes dades i han vist que la majoria de malalts que estaven vacunats es van infectar en els dies immediatament posteriors a la vacuna, quan la protecció encara no ha aparegut. Això és mal rotllo, ja que en aquest cas sí que pots patir la malaltia greu. Fins dues o tres setmanes després de rebre la vacuna, el millor és actuar com si no estiguessis vacunat!

També es parla molt de si vacunat pots infectar altra gent. Doncs si i no. En això, cal recordar que, perquè el virus s’instal·li al cos cal una quantitat mínima de virus. Una xifra que és diferent per cada malaltia. En tot cas, les persones vacunades seran asimptomàtiques o amb malaltia lleu i això vol dir que el virus, fins i tot si entra, no aconseguirà colonitzar el seu organisme i mai es trobarà en grans quantitats. Per tant, si ho transmeten a altres (cosa possible) la xifra de virus que els passaran serà petita i el risc pel “receptor” serà relativament limitat. Si, a sobre, el receptor també està vacunat, el virus ja no tindrà res a fer. Ara bé, si just en aquell moment li fan una PCR sí que es podria detectar (i podríem fer un titular alarmista).

Finalment, cal tenir present que sempre hi haurà algú que, pel motiu que sigui, no respongui a la vacuna. Són casos excepcionals, que passen amb totes les vacunes i aquestes no seran una excepció.

5 thoughts on “Vacunat i infectat, no és cap novetat

  1. A mi una de les coses que em crida l’atenció és que no es parla gaire de quan temps dura la protecció de la vacuna, i penso que és un tema prou importat. Molts tenen la idea de que quan estiguem tots vacunats (i això de tots ja és també una d’aquelles coses que sembla que la gent no acaba d’entendre, que tots és TOTS, tota la humanitat, i no només un país, regió o el que sigui) el problem s’ha acabat i molt em temo que la cosa no va així.

    Suposo que al ser les vacunes tan recents no s’hauran pogut fer gaires estudis, però n’hi ha alguna al respecte? És que tot pinta a que ens haurem d’estar vacunant eternament…

    1. No. Encara no se sap quant de temps durarà. Cal deixar que passin els mesos i anar fent el seguiment. però la immunitat amb altes coronavirus només dura uns pocs anys, de manera que és possible que calgui revacunacions. O potser tocarà com amb la grip, que a la llarga només caldrà fer campanya per grups de risc.

  2. Sona ideal per dissenyadors de mapes conceptuals.
    Simples, per mostrar a qui veu biaixat i no capta gaire…
    Com en es vídeo a:
    youtube.com/watch?v=rA-y_leT-30&ucbcb
    Aquest animal des vídeo és tonto!? té es virus o biaix d’hormones primaverals, i no entén res? ;D
    Bona inspiració artística i humor divulgadors!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *