Vacunes i càncer

Ara que la campanya de vacunació contra la Covid19 ja està en marxa, apareixen problemes i dubtes que cal anar resolent. Un dels destacats és el que fa referència a com cal tractar pacients amb malalties com el càncer. S’han de considerar grup prioritari per la vacuna? Hi ha riscs particulars en aquests casos?

En realitat hi ha dues preguntes clau. La primera és si les vacunes són igual de segures en pacients de càncer que en la població general. L’altra pregunta és si les vacunes funcionen igual de bé o perden eficàcia a causa de la malaltia o als tractaments. I per desgràcia, no hi ha respostes clares i generals. Un fet que ens porta al terreny de la incertesa. Cosa que resulta empipadora en condicions normals i molt més desesperant quan estàs encarant una malaltia com el càncer.

El problema sobre la seguretat és que, quan es van fer els estudis, es van excloure expressament els pacients de càncer. Això és habitual, ja que resulta molt complicat discriminar els possibles efectes de la vacuna dels possibles efectes de la malaltia, la quimioteràpia o la radioteràpia. Així es va poder tenir resultats abans, però ens quedàvem sense informació sobre els pacients oncològics. No vol dir que tingui cap perill afegit. Simplement que no se sap. Però sí que sabem que la infecció per Covid19 en pacients de càncer acostuma a ser més greu, de manera que en principi sembla que haurien de ser grup de risc que cal vacunar.

D’altra banda, cal distingir entre malalts de càncer, malalts en tractament i persones que ja han superat la malaltia. Aquest darrer grup en principi seria equivalent a la població general. D’altra banda, pel que fa a les persones que estan en tractament, tornem amb les incerteses. Primer cal tenir en compte que sota la paraula “càncer” hi fiquem moltes malalties diferents que cal tractar amb teràpies diferents. Això vol dir que no es pot generalitzar. Idealment cada cas s’ha de valorar individualment, però això mateix fa molt complicat establir normes generals.

Tot plegat ens porta a l’altre pregunta. Funciona igual la vacuna en malalts de càncer? Alguns càncers i sobretot, alguns tractaments, tenen impacte en el sistema immunitari. De nou, tenim un gran ventall. Des del cas extrem de gent a qui fan un trasplantament de moll d’os, que durant un temps queden molt immunodeprimits, fins a tractaments locals de radioteràpia, que no haurien de tenir cap impacte sobre la immunitat.

En general hi ha la sospita que la vacuna pot perdre part de la seva eficàcia en alguns casos. Així i tot, és millor tenir una mica de protecció que no tenir-ne cap. Especialment si saps que les infeccions per covid19 poden ser més greus. El que si que caldria és ajustar bé quan es fa l’administració. En casos de quimioteràpia, posar-la entremig de dues tandes sembla assenyat. Més que per dades de cap estudi, per simple sentit comú.

També cal tenir en consideració detalls particulars de cada cas. per exemple, la vacuna pot causar una certa inflamació als ganglis. Ja és normal, però si algú té càncer de mama i li han de fer una mamografia, cal tenir-ho present, ja que en les imatges es podria confondre l’efecte de la vacuna amb un problema més greu. Això voldria dir més proves i més mals moments sense necessitat. Una cosa tan simple com posar la vacuna al braç contrari al del pit afectat pot ser una bona idea.

Moltes preguntes i encara massa poques respostes. Si més no, la pandèmia ens recorda cada dia com és d’important aprendre a gestionar les incerteses.

2 thoughts on “Vacunes i càncer

  1. Gràcies per ajudar a entendre millor aquest tema tan variat i incert, i que afecta tant. S’entrada pot orientar i tranquil·litzar a qui ho pateix directament o de rebot, entre tanta varietat de càncers i malalties. Ànims

    1. I pels qui no coneixen gaire de càncers o són poc sensibles també pot servir.
      Una anècdota d’un cas real de càncer, és que sa gent propera li deia ‘que el seu càncer els contagiaria la SIDA’ Just per sols haver patit càncer, i cap malaltia més.
      Vaja, sembla que formar-se i educar pot evitar encara molts embolics i crueltats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *