Vacunes i “magnetisme”

Els arguments del moviment antivacunes van des dels dubtes raonables fins a les especulacions més absurdes. Dins d’aquest últim grup tenim el rumor que circulava i que afirmava que si et posaven la vacuna contra la Covid19, una part del teu cos quedava “magnetitzat” a causa dels metalls pesants (o els micro-xips) que se suposa que t’injectaven.

No cal ni dir que és un disbarat. Ni les vacunes tenen metalls pesants, ni en el cas que en tinguessin et magnetitzaries com un personatge dels còmics. Coses de química i física bàsiques d’aquelles que els qui estan decidits a creure en alguna cosa si o si, acostumen a passar per alt.

La gràcia és que hi ha vídeos per les xarxes socials on es veu gent posant-se imants i coses magnètiques pels braços i mostren com els queden adherides. Això ho consideren una “demostració” de la seva teoria. Una aproximació lamentable al que és una “demostració”.

Perquè hi ha moltes maneres d’aconseguir que coses metàl·liques es quedin enganxades a la pell. Només cal que sigui relativament lleugeres i que la pell estigui suada, o greixosa. En realitat, així pot adherir-se lleugerament quasi tot. Per això poden mostrar com s’adhereixen tant imants com peces metàl·liques sense notar la contradicció. Si allò dels metalls pesants fos cert, només s’hi adheririen els imants!

En realitat no cal ni que estigui molt greixosa la pell. Agafes una peça metàl·lica lleugera, li passes l’alè (de manera que agafa una miqueta d’humitat) i ja pots veure com guanya molta adherència al braç. També es pot fer al revés. Una persona que noti que el metall li queda adherit a la pell pot posar-se una mica de pólvores de talc o un full de paper entremig i veurà com deixa d’adherir-se. Fins on sabem, el magnetisme no es veu aturat per un full de paper ni per coses que treuen la humitat, de manera que és molt fàcil de provar.

Cal dir que això és una bona mostra de com no fer ciència. Trobar una cosa que confirma les teves hipòtesis no és suficient per considerar-ho una prova. Caldria que aquella fos l’única explicació possible (i això és molt difícil d’aconseguir). Per això en ciència costa tant que donin per bona una demostració. Sempre ens entretenim a buscar explicacions alternatives que justifiquin el que observes. Mentre hi hagi opcions alternatives no es pot considerar demostrat res.

Per això hi ha persones que s’ho acaben creient. Ells saben que els han vacunat i veuen que una cosa metàl·lica efectivament s’adhereix feblement al braç. L’explicació del magnetisme és errònia, però si els apareix per internet la poden donar per bona. Normalment n’hi ha prou en fer notar que hi ha altres explicacions molt més senzilles per destapar l’error. A no ser, és clar, que siguin amants de les conspiracions. En aquest cas no hi ha res a fer.

En realitat, és molt possible que arribi el dia en què ens implantin xips subcutanis per estar permanentment connectats. Tindrà molts avantatges i també un munt de conseqüències inquietants. Sospito que aquest moment encara està una mica lluny. I no tinc gens de pressa perquè arribi. Però creure que ens posen xips amb les vacunes i que això fa que ens tornem magnètics és més un acudit que no pas una possibilitat real.

2 thoughts on “Vacunes i “magnetisme”

  1. Passat es confinament estam ben rars i amb ganes de riure!
    Una em va dir que s’havia vacunat. I fent broma notàvem aquest ‘magnetisme’ 😉 ♥ gràcies a sa vacuna!
    Jo no era vacunat, però deia que pes magnetisme li era igual, millor, perquè així pols oposats ens repeliriem manco! 😉 ♥ Quins riures!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *