Variant britànica, sud-africana, brasilera, índia,…

Primer va ser la variant britànica del virus de la Covid-19. Després van aparèixer les variants sud-africana i brasilera. Ara hi ha la de l’Índia, la del Japó, la de Nova York en el punt de mira. I demà… Demà no sé quines hi haurà, però estic segur que seguiran apareixent variants. És un coi de virus. I els virus ja ho fan això d’anar generant variants. Especialment al començament.

Quan el virus estava en el cos d’un ratpenat ja devia estar ben adaptat al seu medi ambient. Però després de fer el salt als humans, les coses van canviar. La forma de les seves proteïnes era òptima pels ratpenats, però no necessàriament per les cèl·lules i la fisiologia dels humans. Però això no és problema, especialment si ets un virus.

Les variants apareixen simplement per mutacions, és a dir per canvis en la seqüència del seu RNA. I aquests canvis apareixen quan hi ha errors a l’hora de fer les còpies. Per molt fiable que sigui un sistema de còpia, si ho va repetint una vegada i una altra, només és qüestió de temps que apareguin errors. Si tenim en compte que cada cèl·lula infectada fa centenars o milers de virus. Que dins de cada cos hi ha milers o milions de cèl·lules i que al món hi ha centenars de milions d’infectats… Les ocasions per cometre errors i que apareguin noves variants són astronòmiques.

Per tant, el més normal és que apareguin noves formes lleugerament variades del virus. La majoria seran menys eficients i desapareixeran de seguida. Però unes poques tindran algun avantatge, sigui perquè entren millor dins la cèl·lula, perquè esquiven més fàcilment als limfòcits, perquè es mantenen més estona viables fora de l’organisme, o pel que sigui. Aquests jugaran amb avantatge i acabaran imposant. Pura selecció natural.

De totes maneres, la capacitat de variar, per molt alta que sigui, no és infinita. El virus cada vegada estarà més ben adaptat i cada vegada li serà més difícil millorar. Al final, les mutacions generen canvis en les proteïnes del virus, i l’espai que hi ha per canviar és limitat. D’altra banda, hi ha virus que canvien molt, mentre que altres s’ho prenen amb més calma. La fiabilitat dels seus sistemes de còpia no sempre és igual. En el cas dels coronavirus, tenim sort. No són grans variadors, com el de la grip.

De moment, malgrat que les noves variants es transmeten més de pressa, no n’hi ha cap que tingui la capacitat d’esquivar l’efecte de les vacunes. Potser algun dia aparegui, però aquest dia encara no ha arribat. En tot cas, és assenyat no posar-li fàcils les coses al virus. Com més circuli, com més persones infecti, més números hi haurà perquè apareguin noves variants i amb noves característiques. El que tindrem seran variants de les variants i així anirà evolucionant. De manera que contenint la seva circulació salvem les vides avui, però també disminuïm el risc que sorgeixin noves variants.

És per això que necessitem que la immunitat, és a dir la vacunació, s’estengui per tot el planeta com més aviat millor. Si el tercer món segueix amb l’epidèmia desbocada, a part del drama humà que representa, també esdevé una coctelera de la qual no pararan de sortir noves variants. Com va dir algú, si ets generós voldràs que les vacunes arribin al tercer món, però si resulta que ets egoista i només vols que noves variants no et compliquin la vida, també ho voldràs.

8 thoughts on “Variant britànica, sud-africana, brasilera, índia,…

  1. A mi crec em tocarà aviat, potser un mes o dos… M’agradaria que s’animi sa russa feta amb gelat, però diuen que no la fan fins l’any que ve…
    Supòs que un cop comenci a usar una vacuna, ses dosis tercera o X, ses de record seran vinculades a sa primera dosi…
    Jo em reservo una vacuna de gelat2022… Però de cinc bolles per a mi tot sol, eh?! I que aleshores no diguin que durarà sempre, eh? Que jo vull repetir cada setmana vacunes de gelat, ben igual que Obelix amb sa poció mágica 😉

    1. Ai Tonietlo. Greu error el teu! Diria que l’Obèlix no prenia pas la poció màgica. Sembla que de petit va caure a l’olla i va quedar pociómagicat per sempre més. Però com fa anys i panys que no el segueixo doncs igual m’equivoco. Caldrà fer una revisió a fons i verificar-ho. Ho deixo a les teves mans.

      1. En defensa de Tonietlo val a dir que, tot i que Obèlix va caure a l’olla de petit i ja va quedar “pociomagicat” per sempre més, és del tot cert )i crec que això es referia) que no parava d’insistir per poder prendre’n altre cop sempre que el druida Panoràmix en feia .

        1. Gracis 🙂
          Obelix ho intentava mil pics, i no ho va enganar mai, ni disfressat… Un pic li van donar, i es va possar molt content. No record quin però, supòs era ben especial.
          Si no es pot repetir, deu ser perillós disfressar-se de grassonet? Per si surt a més dosi de gelat…

          1. Teniu raó! Insistia contínuament però no li deixaven papar! Gràcies als dos per les vostres aportacions a un tema tan vigent. En pocs dies, amb una segona bola, també jo estaré pociómagicat. I ara em pregunto… Quins gustos deuen tenir aquestes boles que ens injecten?

      2. Ja tenc excuses bones per revisar còmics 😉
        Recepta tonietlo: gelat casolà mesclant i reposant puré de figues, figues seques i pinya, un raig de ron i iogur de cabra.
        Amb polsims de gingebre, canyella i cúrcuma., gotes de llimó i pell… Sense sucre ni llet.
        Boooo…. Ja em direu com va!

        1. Ai, es puré a mitges, amb pecetes.
          I funciona menjat moolt lent, escalfant a boca.
          Com a cóctel o xupito de chillout també triunfava…

        2. Si trobau un coco i ho afegiu a es puré millor, i sobretot sa llet de coco.
          També, una opció ràpida és una beguda que venen de coco pinya colada, però varia tot, p.e. no té es contrasts de pecetes de fruites… Unes fulletes de menta a sobre ho milloren.
          I es iogur pot ser d’altres animals,o llets fermentades, kéfir, però anar provant, pq a vegades cal afegir sucre extra…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *