3.

El secret de l’almogàver

Daniel Closa

Edicions La campana

2000

L’expedició dels almogàvers a Orient, comandats per Roger de Flor, no tan sols és un fet històric sinó que ha adquirit, amb el temps, el relleu d’una epopeia llegendària. El novel·lista Daniel Closa, autor de Setembre de passió, narració basada en el setge de Barcelona el 1714, ha triat ara aquest gran tema medieval per construir una novel·la en la qual el fil de la ficció s’entrelliga fidelment amb l’evocació històrica.

Ermengol, el protagonista, és un jove almogàver inquiet pel seu aprenentatge guerrer però també pel misteri del seu origen familiar. Home de Berenguer d’Entença, participa en les accions militars a l’imperi de Bizanci. En la novel·la apareixen els personatges reals que recull la crònica històrica de l’expedició militar i al costat d’Ermengol es mouen uns altres personatges que Daniel Closa dibuixa amb l’art suggestiu del novel·lista: Pere Gros i Pere Xic, Bruna, l’ambiciós Grau, la donzella del palau de Constantinoble de la qual el jove almogàver s’enamora… i els genovesos, venecians, egipcis i turcs que donen a la narració una constant vivacitat i uns colors vigorosos.

El secret de l’almogàver recrea esplèndidament tots els detalls –costums, vestuari, baralles, intrigues, orgies– d’una aventura tan heroica com terrible.