Sobre mi

Daniel Closa (Barcelona, 1961) Sóc doctor en biologia i investigador del CSIC a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona. Cal dir que abans de biologia, vaig cursar un parell d’anys de formació professional a la branca de les Arts Gràfiques, de manera que sóc dels que em miro el tipus de lletra i el format de les pàgines impreses (si ets dels que fas servir la Còmic Sans fora dels còmics, no començarem amb bon peu). Com a científic fa anys que treballo en l’estudi dels processos inflamatoris i de les malalties pancreàtiques.

A més de la recerca científica pura i dura, fa temps que aprofito les oportunitats de la xarxa per fer una mica de divulgació de la ciència. I és que si la divulgació de la ciència no la fem els qui ens hi dediquem, no ens ha de sorprendre que proliferin les pseudociències, les falses imatges del que fem els científics i les pors injustificades sobre els perills de la ciència. L’any 2004 vaig obrir el blog “Centpeus” que, contra tot pronòstic, segueix en actiu després dels primers anys a blogger i d’una segona temporada al diari ARA. L’any 2011 el Centpeus va guanyar el premi “Blocs Catalunya” a la categoria d'”Universitats, recerca i ciència”. La intenció d’aquest blog no és altre que compartir el plaer d’aprendre coses noves al voltant de descobertes científiques. Si fa no fa, el mateix que feia un centpeus xafarder del que em parlaven quan era petit.

L’any 1994 vaig guanyar el Premi de Novel·la científica amb “Tots som parents”. Amb això vaig posar un primer peu al món dels llibres, que va continuar amb unes quantes novel·les i bastants més llibres de divulgació científica. Alguns ja han estat traduïts al castellà, portuguès i italià. L’any 2017 vaig guanyar el premi Sebastià Joan Arbó amb una altra novel·la, “El camí de la pesta”. I sense saber gaire com, també vaig acabar col·laborant en programes de ràdio (“Extraradi” a COM radi, o “Gravetat zero” a Catalunya radio) i de televisió (“Para todos la 2” i “A punto con la 2”). Ja veieu que parlar i, sobretot, escriure sobre ciència és de les coses que m’agraden.