L’epidèmia de grip

grafic grip.jpg

Ja tenim amb nosaltres l’epidèmia anual de grip. Lleugerament abans de l’habitual el nombre de virus circulants i, per tant, el de casos d’infecció, està començant a augmentar. Això vol dir que durant les properes setmanes, veurem com van caient afectats per la grip companys, amics i, potser nosaltres mateixos. Bàsicament la mateixa història de cada any.

És interessant veure els gràfics de com progressa el nombre d’afectats. A les webs del Ministerio de Salud i la del Departament de Salut de la Generalitat trobem gràfics amb el nombre de cassos que es va actualitzant setmanalment. Això permet comparar l’evolució de l’epidèmia amb la dels anys anteriors i també ens indica amb quin tipus de virus estem tractant.

El predominant és el virus de la família A, i d’aquest destaca el tipus H1N1. El mateix que l’any 2009 ens va donar un bon ensurt i que, afortunadament va quedar en només un ensurt. No és que sigui irrellevant ja que cada any mor un grapat de gent per culpa de la grip, però no va ser una pandèmia com les famoses epidèmies històriques.

De totes maneres, no és l’únic. Si mirem la composició de la vacuna preparada per aquest any veiem que està feta contra tres tipus de virus de la grip. El A-H1N1 per descomptat, però també contra el virus A-H3N2 i finalment contra un tercer virus de la família B, anomenat B/Massachusetts/2/2012. Són els que tenim circulant entre nosaltres, amb predominància d’un o altre segons la ciutat o la zona.

Amb la vacuna de la grip sempre hi ha una certa discussió sobre si serveix o no. Moltes vegades sentim dir que algú es va vacunar i tot i així va pescar la grip. El fet és que la vacuna té una eficàcia d’entre el 70% i el 90%. Això vol dir que perfectament pot passar que estiguis entre el 10% i el 30% dels que no ha funcionat i malgrat la vacuna agafis la malaltia. Mala sort. En canvi, els que ha quedat protegits, no n’arriben a ser conscients. No hi ha manera de saber si es van infectar i la vacuna va funcionar o simplement no es van arribar a infectar.

La cosa es veu diferent si ho mires, no des de la perspectiva individual sinó social. Evitar un 70 % dels casos com a mínim no deixa de ser un gran estalvi en hores de feina, pressió assistencial als serveis de salut i despesa de medicaments. Un raonament que està bé, però que a qui s’ha vacunat i tot i així ha emmalaltit, li rebufa.

De totes maneres, malgrat que parlem de l’epidèmia, tampoc és que tots haguem de preparar-nos per emmalaltir. De moment estem a un nivell de 127 casos per cada 100.000 habitants. Al pic de l’epidèmia, que serà en quatre o cinc setmanes, acostuma a haver-hi uns 500 casos per 100.000 habitants, que és rellevant, però segueix sent una xifra mes aviat discreta. Aquests dies, moltes presumptes grips seran només refredats normals.

10 thoughts on “L’epidèmia de grip

 1. Fixat en el gràfic per als anys anteriors. Son quatre-cinc setmanes per arribar al màxim de l’epidemia. I quatre setmanetes més mentra va de baixada. Previsiblement fins finals de març estarem amb el virus circulant a nivells notables.

 2. Al gràfic, les línes blava i verda son les corresponents als anys 2012 i 2013. La vermella que tot just comença a pujar és la d’aquest any

 3. Una pregunta que sempre m’he fet es, que si es tant contagios, per que hi han persones (com jo) que mai han agafar una grip malgrat conviure amb persones que si?

 4. No ets la Kaperusita, ets el Lobuferòs! Suposo que tens un sistema immunitari de ferro o els símptomes no t’afecten gaire: conec gent que a 37,5 de febre estan clavats al llit amb un mal d’ossos terrible (això diuen…).

  Jo trenco una llança a favor de les malalties i, deixant òbviament de banda la població de risc que pot desenvolupar complicacions, restar uns dies inactiu hauria de considerar-se un procés fisiològic i assumir-lo com a tal: uns dies a casa, al llitet i que et cuidi la mama. El meu condol als autònoms…

 5. No et pensis Tramuntaire!!! Lo meu son les angines i prou febre donan!!! Pero si, no em queixo tot i que com dius, va be patir una malaltia lleu i que et cuidin 😉

 6. caruinyol. De fet, és el mateix de cada any. Keep calm!

  Kaperusita: Doncs potser tens uns nivells de defenses més alts que d’habitual o potser passes la grip de manera més benigna i es confon amb unes angines o un refredat.

  tramuntaire. La kape és guerrera. Ja t’ho dic jo!

 7. I els que l’hem passat -i molt forta- durant els nadals… estarem ben vacunats, oi? O encara erns pot tocar “El Niño”?

 8. Si l’has passat durant el Nadal ja estàs immunitzat… contra el tipus de virus que et va infectar, però no contra els altres dos virus!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *