Avortament en diferit i neandertals

“A Nova York han aprovat una llei que permet avortar després del naixement!” “Els neandertals també ho feien. Esperaven a que neixés i li tallaven el cap”.

Les discussions sobre temes delicats i controvertits com és el cas de l’avortament, poden resultar intenses, però de vegades acaben sent esperpèntiques. És el que he pensat en sentir les declaracions d’un polític parlant sobre l’avortament. Realment el nivell de la classe política és entre penós i ridícul. I és entre aquesta mena de ments brillants que cal triar per dirigir el país? No m’estranya que acabin necessitant inventar-se els títols acadèmics.

La primera fa riure. Avortar després del naixement. Per l’amor de Deu, que algú li doni un diccionari a aquest home i s’asseguri que se’l llegeix. Si més no l’entrada corresponent a avortament i així, potser, s’adonarà que ha deixat anar una ximpleria. De moment s’ha disculpat però només perquè els seus assessors li han confirmat que no hi ha cap llei com aquesta a Nova York. Que sigui etimològicament impossible avortar després del naixement no se si ho ha pescat. Potser és que l’expressió que tenia en ment era…  “avortament en diferit”?

Però la que m’ha cridat l’atenció és l’altre afirmació. Els neandertals també ho feien!

Entendreu que si veig un important grau d’ignorància sobre el significat de la paraula “avortament” i  sobre les lleis que hi ha a Nova York ja no espero gaire nivell en el coneixement dels costums socials dels neandertals, però valia la pena mirar d’esbrinar el que sabem d’aquests cosins nostres.

I el cas és que els paleoantropòlegs no semblen tenir massa clar que els neandertals practiquessin l’infanticidi. Fins on sabem, el seu comportament era similar al dels Homo sapiens, amb cura dels infants dins del grup i alletament prolongat durant més d’un any. Els neandertals formaven grups raonablement estables, mostraven diferents formes d’expressió cultural i artística, cuidaven dels seus i tenien rituals per enterrar els morts. És cert que de vegades practicaven el canibalisme, però també ho fèiem els sàpiens i en els dos cassos acostumava a consistir en cruspir-se als de grups rivals que derrotaven en algun conflicte.

Altres cultures sí que han practicat l’infanticidi. La dels espartans és la més coneguda, i l’infanticidi de les nenes a Xina durant els anys en que només es permetia tenir un fill tampoc ens agafa tan lluny. Però, és clar, la gent que no s’ha pres la molèstia d’aprendre coses sobre els nostres avantpassats considera els neandertals com un exemple de salvatgisme i brutalitat primitiva.

No. Els neandertals no eren particularment bestiotes i, en tot cas, ho eren en el mateix nivell que els sàpiens. Que d’altra banda tampoc es que siguem una espècie massa exemplar. Actualment encara hi ha sàpiens que van en manada i que potser es comporten de manera segurament més salvatge i primitiva que els neandertals. I no, no és per l’aproximadament 3 % de gens neandertals que tots tenim.

2 thoughts on “Avortament en diferit i neandertals

  1. gens de Neandertal no, però gens de burro sí que en tenen alguns (amb tot el respecte pels burros, que no estan fets per saber res de tot això).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *