Amoníac, urea o àcid úric

Quan ahir parlava de l’origen dels noms dels aminoàcids n’hi va haver un que em va cridar l’atenció. L’ornitina és un aminoàcid no proteic. Això vol dir que no forma part de les proteïnes i no hi ha cap seqüència de nucleòtids del DNA que codifiqui per afegir una ornitina. Té altres funcions importants, però el que em va encuriosir no tenia res a veure amb la feina que fa al cos sinó en el que explicaven els indrets on vaig buscar l’etimologia. En molts casos posava que el nom era degut al fet que l’havien purificat a partir de l’orina dels ocells.

I aquí em saltaven les alarmes. Això era incorrecte amb tota seguretat. No podien purificar cap aminoàcid a partir d’orina d’ocell, més que res perquè els ocells no orinen.

Estem tan acostumats a ser com som que no ens plantegem alguns aspectes sorprenents del nostre cos. Per exemple, com és que tenim dos sistemes d’excreció? Eliminem femta i orina i ho fem per conductes separats. En canvi, els ocells, els rèptils i altres tipus d’animals tenen un únic conducte de sortida, la cloaca, per on eliminen tot el que s’han de treure de sobre.

La clau està en el nitrogen. Els animals han d’eliminar molècules que contenen nitrogen, especialment les derivades del catabolisme dels aminoàcids. Per fer-ho hi ha diverses opcions, però totes tenen un problema relacionat amb la toxicitat dels productes finals. Una opció és anar degradant les molècules fins que al final només queda amoníac. El problema és que no podem tenir massa amoníac al cos, ja que és molt tòxic. La solució és dissoldre’l en molta aigua, però això és un luxe que la majoria d’animals no es poden permetre. Per això, els animals que eliminen el nitrogen en forma d’amoníac, els anomenats animals amoniotèlics, són els que viuen al mar. Peixos i invertebrats aquàtics. El sistema tampoc és massa eficient, ja que cada molècula d’amoníac només conté un únic àtom de nitrogen.

Una altra solució, menys tòxica, és transformar-ho tot en urea. La urea és menys tòxica i també requereix menys aigua. Però encara cal dissoldre-la en aigua. Els mamífers són ureotèlics, és a dir que per eliminar el nitrogen fem servir urea dissolta en aigua (essencialment això és el pipí). A més dels mamífers, també ho fan servir alguns rèptils i amfibis. La urea és més eficient que l’amoníac en el sentit que cada molècula d’urea conté dos àtoms de nitrogen, de manera que el rendiment és molt millor.

I la solució menys tòxica, encara que energèticament és més costosa, és fer servir àcid úric per eliminar el nitrogen. L’àcid úric no es dissol en aigua, de manera que s’afegeix com una pasta blanquinosa a la femta i tot s’elimina pel mateix conducte. És el sistema dels ocells, insectes i molts rèptils. Són els animals anomenats uricotèlics. Això implica que la ornitina no es podia purificar a partir d’orina d’ocell.

No necessitar fabricar orina per eliminar el nitrogen té l’avantatge afegit que permet estalviar molta aigua. I finalment, des del punt de vista del rendiment, aquesta és la millor opció. Cada molècula d’àcid úric s’emporta quatre àtoms de nitrogen.

Una curiositat; hi ha un mamífer que fa servir àcid úric en lloc d’urea: el gos dàlmata.

8 thoughts on “Amoníac, urea o àcid úric

  1. És ben curiós com els ocells disposen d’un sol “tub” (la cloaca) que els serveix per tot, fins per reproduir-se. Els mascles no tenen pas penis (això fa difícil saber si són mascles o femelles). Fan la còpula i el mascle es refrega amb la cloaca de la femella on hi deixa el seu material reproductiu. Llavors la femella xucla per la cloaca aquest material que insemina els òvuls. Un mecanisme ben curiós.
    Només coneixo algunes espécies d’ocells. Per tant no podria dir si en totes la cosa va igual…

    1. Hi ha excepcions. Ànecs, oques i cignes tenen penis. Amb unes formes molt enrevessades i que ha generat que les femelles tinguin unes vagines de formes encara més estranyes. Però la resta d’ocells, efectivament no en tenen.

  2. Jo hauria apostat per l’ornitorrinc, quan trobes excepcions en el món dels mamífers sempre és l’ornitorrinc. Llavors els dalmates no pixen? Fan una pasta com els ocells?

    1. Si que pixen. Però la seva orina conté àcid úric enlloc d’urea. Això és un problema, ja que es poc soluble, de manera que freqüentment tenen problemes de càlculs a la orina

  3. Bell tema
    🙂
    A EGB, potser amb uns nou anyets, per un dubte d’això vaig fer esclatar de riure tothom. Resulta que abans des tema excretor, tractàvem es tema Homeostasis i deshidratació per sal i coses aixís… I de cop per impuls vaig preguntar
    “¿Es peixos de la mar, per no deshidratar-se, com poden beure aigua dolça, si tota és salada?
    I jo tan panxo que em va sorprendre que riguessin!
    Des d’aleshores lo excretor és molt bell!
    😉

    1. Ai, potser era més estrambòtic i ara ho embellit i potser vaig demanar
      ‘Es peixos, com poden beure aigua?’ ! !
      X-P

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *