Aquell avantpassat desconegut

L’origen dels humans l’hem de buscar a l’Àfrica. Això se sap des de fa molt temps i es va confirmar quan van estar disponibles les dades genètiques. Ara bé. La nostra història ha sigut més embolicada del que podíem imaginar. Avantpassats dels humans van sortir del continent africà en diverses ocasions. Onades migratòries que van deixar empremtes subtils i que de mica en mica anem descobrint.

Sabem que molt abans que els Homo sapiens sortissin de l’Àfrica, ja ho havien fet els Homo erectus i els Homo antecessor. Per això, quan van arribar a Europa, van trobar que el continent ja estava poblat per neandertals. Per la banda d’Àsia el que hi havia eren Homo denisova i, potser, grups d’Homo erectus. Tendim a pensar que quan apareix una espècie, la seva predecessora desapareix, però en realitat poden conviure molt de temps.

El cas és que l’any 2000 ja es va poder disposar de la informació del genoma humà. I deu anys més tard, a mesura que la tecnologia millorava, també es va tenir accés al genoma dels neandertals. Gràcies a això es van poder comparar i vàrem trobar que tots els europeus i la majoria d’asiàtics portem un petit percentatge de gens heretats dels neandertals. Els asiàtics també poden tenir un cert percentatge, menor, de gens denisovians.

Som el resultat de les barreges i hibridacions que van tenir lloc fa milers d’anys entre les diferents espècies humanes que començaven a poblar el planeta. Només els habitants de l’Àfrica van quedar-se sense contacte amb neandertals i denisovians.

Però la història encara és més complicada, ja que fa un any van aplicar eines matemàtiques per anar comparant els orígens i els camins que havien anat seguint els gens que tenim actualment. Amb aquestes eines podien identificar millor els gens neandertals, els gens denisovians, els gens obtinguts dels neandertals que en realitat provenien d’un encreuament entre neandertal i denisovià i coses així. Ja se sap que els embolics de família poden ser complexos.

Doncs en fer aquestes anàlisis, va saltar la sorpresa. Hi ha un petit percentatge de gens, que semblen venir de l’encreuament d’avantpassats nostres amb… Bé, no se sap amb qui.

El que sembla segur que és molt abans dels encreuaments entre sapiens i neandertals, avantpassats nostres també es van encreuar amb alguna altra espècie d’homínids que no s’ha pogut identificar. Podria ser amb els Homo erectus, però no disposem de DNA dels erectus per seqüenciar el genoma, de manera que no podem comparar. Tampoc es pot descartar que fos amb algun altre homínid que encara no hem identificat. El puzle evolutiu de la nostra família és complicat i segur que encara ens falten peces.

De manera que tots som un còctel de diferents tipus d’humans. Majoritàriament sapiens, però també neandertal i, si ets oriental, una mica de denisovià. I a més a més, una mica d’alguna espècie d’homínid al qual encara no podem posar nom.

De totes maneres, per complicat que hagi sigut el camí que ens ha portat a ser el que som, l’important és que no ens podem queixar massa del resultat. Com espècie és evident que hem marcat la diferència al planeta. Per bé o per mal.

2 thoughts on “Aquell avantpassat desconegut

  1. Homo sapiens, Homo neanderthalensis, Homo denisova, … són espècies diferents o subespècies d’una sola espècie i posats a dir subespècies de Homo sapiens?
    Si hi ha hagut encreuament entre elles i han donat lloc a individus fèrtils, com podem dir que són espècies diferents?

  2. Qué curiós que poden diferenciar ADN que prové d’altres homo i quan, i des que ve de mutacions o transversal, no sé si copiat de virus, o bacteris…
    Fent broma, si li fan una recerca a ‘un amic’, li trobarien una micona d’ADN de cabra o cavall… Supòs que no ho veurien, o no li ho dirien… 😉
    Mmm… Ui… Als que ja ens ha fet una besada una cacatua o un canet babós, si foren ‘besitos’ amb so seu virus herpes, potser ens podien canviar ADN de forma transversal?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *